Chimenul este o planta ce s-a facut cunoscuta inca din vremuri stravechi, populara fiind mai ales in Egipt, Grecia si Roma. Simbol al succesului pentru vechii greci, chimenul se evidentiaza printr-o savoare distincta, foarte usor amaruie si iute, dar totusi calda si placuta.
Era cunoscut inca de acum 5000 de ani, mari cantitati de chimen fiind gasite in piramidele egiptene. Chimenul este una din mirodeniile lumii antice, fiind o planta aromata, preferata de romani, care il foloseau pentru aromarea si conservarea carnii. Este originar din tarile din estul Mediteranei si din nordul Egiptului, dar in prezent se cultiva si in alte tari din Europa, in Maroc, Iran, Turcia, India, China si in America. Chimenul creste cel mai bine in zonele insorite cu ploi putine. Semintele mici, in forma de baca, au 9 margini si o culoare maro-galbuie.
Cunoscut mai ales pentru calitatile sale de aromatizare a mancarii, chimenul are multiple calitati terapeutice, dovedite stiintific.
Semintele de chimen sunt o sursa bogata de fibre dietetice. Ajuta la prevenirea constipatiei prin accelerarea miscarii sale prin intestin. De fapt, timpul de tranzit gastro- intestinal al produselor alimentare descreste considerabil.
Chimenul este bogat in antioxidanti, precum: luteina, caroten. Acesti compusi au rolul de a elimina radicalii liberi din organism, protejandu-ne astfel de cancer, infectii, imbatranire si boli neurologice degenerative.
Chimionul este o sursa excelenta de minerale: Fier, Cupru, Calciu, Potasiu, Mangan, Seleniu, Zinc, Magneziu. Cuprul este necesar pentru productia de celule rosii din sange. Fierul este necesar pentru formarea de celule rosii din sange . Zincul este un co-factor in multe enzime care regleaza cresterea si dezvoltarea, generarea spermei, digestia si sinteza acizilor nucleici. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si a fluidelor corpului care ajuta la reglarea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale.
Semintele de chimen sunt, de asemenea, extreme de bogate in vitamine, precum: vitamina A, vitamina C, vitamina E si vitamine din complexul B.
Alergeni. Produs într-o unitate în care se utilizează arahide, fructe cu coajă lemnoasă, seminţe de susan, alte seminţe oleaginoase.
A se păstra într-un loc uscat și răcoros, ferit de razele directe ale soarelui și de sursele de căldură la temperaturi cuprinse între +3°C și +18°C și la o umiditate relativă de 70%.